Czy alergia to już choroba cywilizacyjna?

Od początku lat 80. coraz częściej słyszymy o różnego rodzaju alergiach, podczas gdy w pokoleniu naszych babć choroba ta była prawie nieznana. Czy na ten fakt wpływa rozwój diagnostyki medycznej, która pozwala częściej rozpoznawać alergię, czy rzeczywiście przypadków alergii pojawia się coraz więcej? Naukowcy potwierdzają, alergia (inaczej uczulenie) jest chorobą cywilizacyjną. Co roku coraz więcej osób zapada na różne alergie i jest to ściśle związane z regionem, w jakim żyją. Najwięcej chorych jest w krajach wysokorozwiniętych Europy Zachodniej, Skandynawii, Ameryki Północnej i Australii.

Przyczyny alergii

Prawdopodobną przyczyną coraz większej liczby osób cierpiących z powodu różnego rodzaju uczuleń jest zanieczyszczenie środowiska, a szczególnie zamieszkiwanie w pobliżu ruchliwych dróg. Inne teorie głoszą, że przyczyną tych dolegliwości jest duży reżim higieniczny lub niekorzystna mikroflora jelitowa. Wyróżniamy kilka rodzajów alergii:

  • Wziewna – objawia się katarem, kaszlem, podrażnieniem oczu, a nawet astmą. Przyczyną są najczęściej pyłki kwiatów, roztocza, sierść zwierząt;
  • Pokarmowa – powoduje wymioty, biegunkę, pokrzywkę i wypryski skórne, w skrajnych przypadkach wstrząs anafilaktyczny. Jest to reakcja na niektóre pokarmy, na przykład białka mleka, orzechy, truskawki;
  • Kontaktowa – świąd, zmiany skórne spowodowane między innymi niektórymi metalami, perfumami, szamponami, barwnikami tkanin;
  • Iniekcyjna – ostra reakcja po podaniu leków, na przykład znieczulenia, prowadząca czasem do wstrząsu anafilaktycznego.

 

 

Przypadki ostrej reakcji uczuleniowej wymagają natychmiastowej pomocy lekarskiej. W łagodniejszych przypadkach stosuje się leki przeciwhistaminowe i leczenie objawowe. Dąży się do wyeliminowania alergenu ze środowiska, co nie zawsze jest łatwe. Alergicy często uczuleni są na wiele substancji jednocześnie, a niektórych z nich, na przykład pyłków roślin, po prostu nie można usunąć. Często też występujące reakcje krzyżowe, podczas których substancje o podobnej budowie do alergenu wywołują lub potęgują reakcję alergiczną, zwiększając liczbę „zakazanych” substancji i zmuszając pacjentów do zmiany stylu życiu.

Produkty dla alergików

Mimo że rodzaj alergii i alergenów jest indywidualny, istnieją pewne substancje, które uczulają częściej niż inne. Unikanie ich może przynieść poprawę stanu zdrowia, łagodzić istniejące reakcje uczuleniowe. Zalecane jest stosowanie preparatów bez ciężkiej chemii używane w kuchni i łazience, delikatnych kosmetyków opartych na koncentratach roślinnych, pozbawionych barwników i konserwantów, produktów żywnościowych bez pestycydów, konserwantów i sztucznych barwników. Zdrowy styl życia i eliminacja alergenów oraz niepotrzebnej chemii z gospodarstwa domowego często pozwala na złagodzenie objawów alergii i odstawienie silnych leków.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.