Jak utrzymywać zdrową mikroflorę w układzie trawiennym?
- Szczegóły
Mikroflora jest zespołem mikroorganizmów, w tym głównie dobrych bakterii i grzybów, które pozytywnie wpływają na nasze funkcjonowanie. Żyjąca w jelitach flora bakteryjna wspomaga nasz układ trawienny, odpornościowy, a nawet nerwowy. Jej prawidłowe działanie ma istotny wpływ na zdrowie, a każde zaburzenie wywołuje uciążliwe objawy.
Zachwiana praca mikroflory jelitowej powoduje brak apetytu, bóle brzucha, mdłości, zgagi i problemy z wypróżnianiem. Utrzymujący się stan niesprawnego funkcjonowania żywych bakterii w organizmie może być przyczyną wielu chorób takich jak choroby serca i układu naczyniowego, nadciśnienie, cukrzyca, otyłość, reumatoidalne zapalenie stawów, czy alergie pokarmowe. Warto więc zadbać o utrzymanie zdrowej mikroflory, by cieszyć się dobrym zdrowiem i uniknąć utrudniających codzienne życie dolegliwości.
Co zrobić, by prawidłowo dbać o mikroflorę jelitową?
Sprawne funkcjonowanie jelit uzależnione jest od diety. Spożywanie dużej ilości tłuszczów i węglowodanów, a także wyeliminowanie z posiłków błonnika wywołuje zaburzenia pracy mikroflory jelitowej.
Pracę układu pokarmowego zakłócają także przyjmowane leki, w tym głównie antybiotyki. Dodatkowo stres, brak aktywności fizycznej i używki nie pomagają. Niezdrowy tryb życia szybko daje się we znaki. Problemy trawienne są sygnałem, że doszło do zdestabilizowania funkcji pełnionych przez mikrobiom. Wówczas koniecznie należy zastanowić się nad zmianami, które usprawnią funkcjonowanie flory jelitowej, przywracając jej równowagę. Istnieje kilka istotnych kroków, które należy wykonać, by utrzymać zdrową mikroflorę w organizmie:
- Po pierwsze najważniejsze jest wprowadzenie zmian w dotychczasowej diecie. Warto ją wzbogać o zdrowe bakterie probiotyczne, które znaleźć można np. w kiszonkach. Kiszona kapusta, ogórki i inne warzywa dostarczają organizmowi niezbędnych żywych bakterii usprawniających pracę układu trawiennego. Ponadto, źródłem naturalnych probiotyków są również sfermentowane produkty mleczne takie jak kefiry, maślanki czy jogurty o prostych składach. Na funkcjonowanie mikroflory pozytywnie wpływa też spożywanie octu jabłkowego czy kwasu chlebowego.
- Jeśli jednak te produkty nie eliminują dolegliwości pokarmowych, należy sięgnąć po probiotyki farmakologiczne. Ich przyjmowanie jest szczególnie zalecane w trakcie kuracji antybiotykowych. Odbudowują one florę bakteryjną i zapobiegają mnożeniu drobnoustrojów chorobotwórczych. Pełnią ważne role nie tylko w układzie trawiennym, ale również odpornościowym. W aptekach nie brakuje preparatów usprawniających pracę jelit, jednak najlepiej sięgnąć po produkty bazujące na naturalnych składnikach. Takie probiotyki znaleźć można w ofercie naszego sklepu. Ich regularne przyjmowanie pozwala na utrzymanie zdrowej mikroflory oraz zapobiega rozwojowi nowotworów i alergii pokarmowych.
- Oprócz diety i przyjmowania naturalnych probiotyków warto zadbać też o ruch. Aktywność fizyczna wpływa nie tylko na naszą kondycją, ale również wspomaga przemianę materii oraz zmniejsza ryzyko powstawania wielu chorób, w tym także tych, rodzących się w układzie pokarmowym.