Z czym to się je, czyli kilka słów o superżywności
- Szczegóły
Cechą charakterystyczną produktów zaliczanych do superżywności jest to, że są one naturalne i nieprzetworzone. Swoje właściwości prozdrowotne zawdzięczają wysokiej zawartości minerałów, witamin i białka. Te produkty, głównie pochodzenia roślinnego, są również bardzo bogate w przeciwutleniacze (witaminy A, E i C) oraz związki fenolowe. Odpowiedni poziom flawonoidów w diecie przyczynia się do poprawy odporności organizmu i zmniejsza ryzyko chorób związanych z układem krążenia.
Jaki wpływ na organizm ma superżywność?
Utrzymanie homeostazy organizmu oraz przywrócenie jego naturalnej siły i witalności możemy wspomóc, sięgając po superżywność taką jak:
- Chlorella – zielona alga pochodząca z wód słodkich. Oprócz szeregu ważnych dla człowieka witamin (A, z grupy B, kwas foliowy, C, E, K) i minerałów (magnez, fosfor, cynk, potas) chlorella zawiera wysokie stężenie chlorofilu. Pomaga oczyścić organizm, wspomaga odporność, wspiera trawienie i neutralizuje wolne rodniki. Sproszkowaną chlorellę można dodać do zup, koktajli, deserów lub zrobić zielone naleśniki.
- Spirulina – niebiesko-zielona alga. Zawiera dobrze przyswajalne żelazo, witaminy z grupy B oraz dużą ilość najwyższej jakości białka (65-70%). Suplementacja spiruliną może obniżać cholesterol i stężenie glukozy we krwi. Spirulina w proszku będzie pasowała do chleba, makaronu i sałatek. Można dodać ją do koktajlu, a nawet na jej bazie stworzyć domową maseczkę.
- Młody jęczmień (barley) – jego młode pędy, bogate w wiele witamin, pozwalają na zaliczenie go do grupy zielonej żywności. Zawiera dużo więcej beta-karotenu niż marchew, wpływa pozytywnie na wzrok, stan skóry i paznokci. Wysoka zawartość chlorofilu pozwala na usuwanie wolnych rodników oraz toksyn z organizmu. Istotną cechą tej rośliny jest również wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości. Roślina ta będzie pomocna w procesie odchudzania. Młody jęczmień w formie sproszkowanej można zmieszać z wodą i wypić lub dodać go do koktajlu, owsianki czy sałatki.
- Jagody Acai – jagody palmy brazylijskiej bogate są w kwasy tłuszczowe, aminokwasy, witaminy (z grupy B, C i E), beta-karoten oraz minerały (wapń, potas, cynk, żelazo). Zawierają również przeciwutleniacze, które uniemożliwiają rozwój komórek nowotworowych. Produkty na bazie jagód acai wspomagają redukcję masy ciała, poprawiają koncentrację i zwiększają wydolność organizmu. W sproszkowanej formie warto dodać je do jogurtów, owsianki, naleśników, placków czy koktajli.
Warto sięgać po superżywność, aby dostarczyć organizmowi wielu niezbędnych witamin i mikroelementów. Należy jednak pamiętać, że tylko naprawdę dobra jakość daje nam pewność, że służy naszemu zdrowiu, ponadto powinna być dodatkiem do dobrze zbilansowanej i różnorodnej diety.