Kiedy sama dieta to za mało. W jakich sytuacjach warto sięgnąć po probiotyki?
- Szczegóły
Zaburzenia pracy jelit mogą negatywnie wpływać na cały organizm, powodując szereg dolegliwości dotyczących nie tylko układu pokarmowego, ale też np. nerwowego czy odpornościowego. W związku z tym niezwykle ważne jest regularne dbanie o swoją dietę, a także pamiętanie o profilaktyce i szybkim reagowaniu na wszelkie problemy związane z florą bakteryjną. Doraźną pomocą w przywróceniu mikrobiocie właściwego działania jest zażywanie preparatów probiotycznych.
Kto powinien przyjmować preparaty probiotyczne?
Na stan jelit w dużej mierze wpływa tryb życia – organ ten źle znosi długotrwały, silny stres, nie służy mu również skłonność do używek. W okresach nadmiernego napięcia emocjonalnego warto więc wzbogacić swój codzienny jadłospis o preparaty probiotyczne. Ponadto takie suplementy przydadzą się osobom stosującym dietę ubogą w błonnik oraz walczącym z dodatkowymi kilogramami. Dobroczynne działanie naturalnych probiotyków na odchudzanie polega m.in. na uregulowaniu perystaltyki jelit i rytmu wypróżnień, a także zapobieganiu zubożeniu flory bakteryjnej (restrykcyjne diety redukcyjne mogą osłabić mikrobiotę).
Co jeszcze szkodzi jelitom?
Przyjmowanie probiotyków jest też niezbędne w razie występowania biegunek (niezależnie od przyczyny) oraz innych dolegliwości związanych z układem pokarmowym. Poza tym tego typu preparaty powinny być regularnie stosowane przez chorych na różne schorzenia jelit, np. zespół jelita drażliwego. Bez wątpienia jednym z najczęstszych wskazań do zażywania probiotyków jest antybiotykoterapia, której efektem ubocznym może być wyjałowienie organizmu. Ponadto trzeba pamiętać, że szkodliwy wpływ na jelita wywierają nie tylko antybiotyki, ale również inne leki (także z grupy NLPZ). Jeśli lekarz nie zaleci inaczej, warto wybierać probiotyki z naturalnym składem, takie jak np. preparat Probiosan, będący połączeniem inuliny, chlorelli oraz mieszanki kultur probiotycznych.
Czy probiotyki można przyjmować profilaktycznie?
Jelita pełnią szereg ważnych funkcji, dlatego utrzymanie ich w świetnej kondycji powinno być priorytetem każdego, komu zależy na dobrym zdrowiu. Na co dzień, u osób niezmagających się z żadną chorobą, wystarczającym wsparciem dla jelit jest zbilansowana dieta, obfitująca przede wszystkim w kiszonki oraz fermentowane artykuły mleczne (np. kefir). Takie produkty są cennym źródłem bakterii probiotycznych, lecz czasami (m.in. w trakcie i po antybiotykoterapii) organizm potrzebuje pomocy w formie dodatkowych preparatów.